[vc_row][vc_column width=”1/2″][ultimate_heading main_heading=”Opvoeding”][/ultimate_heading][vc_column_text]De opvoeding is belangrijk omdat het de basis vormt voor later. Met een goede basis kan je uitgroeien tot een stabiele volwassene en je eigen leven goed vormgeven. Door een vervelende jeugd zou dit proces wel is moeilijker of niet mogelijk worden. Het is natuurlijk niet goed om te zeggen, ik heb een moeilijke/vervelende jeugd gehad dus ik mag me misdragen of fouten acties ondernemen. Je moet altijd het beste uit jezelf halen.[/vc_column_text][dt_fancy_image image_id=”15186″][/vc_column][vc_column width=”1/2″][ultimate_heading main_heading=”Vaardigheden”][/ultimate_heading][vc_column_text]Als ouders is het belangrijk om bepaalde vaardigheden onder de knie te hebben. Dit heeft positieve effecten op zowel je eigen leven als dat van je kind. Op het moment dat jij deze vaardigheden aan jouw kind laat zien, gaat hij dit als normaal ervaren en het overnemen. Zo leert hij belangrijke lessen op jonge leeftijd en dat omdat jij dit laat zien als voorbeeld. Zeker in het begin van het leven van het kind neemt hij/zij veel over van zijn/haar ouders. Voorbeelden van van deze vaardigheden zijn:[/vc_column_text][dt_vc_list]

  • Vaardigheid in relaties
    Dit houdt in om het aan te gaan van goede relaties, deze te onderhouden en te behouden. Goed communiceren, luisteren, samenwerken, onderhandelen en behulpzaam zijn kan je hier onder schalen.
  • Bewustzijn
    Het bewust zijn van dat niet iedereen het zelfde denkt als jij en dit ook accepteren en respecteren. Daarnaast bewust zijn over je eigen gevoelens, gedachtes en vaardigheden, deze kunnen beheersen en weten wat voor gevolgen dit heeft op jou omgeving. Wees zeker over jezelf en wat je vaardigheden zijn.
  • Besluitvorming
    Het maken van goede, onderbouwde en respectvolle beslissingen over je eigen gedrag, het gedrag van anderen, je eigen leven en in alle keuzes die je te verduren krijgt in je leven.

[/dt_vc_list][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][ultimate_heading main_heading=”Opvoedingsadviezen”][/ultimate_heading][vc_column_text]Hieronder beschrijf ik verschillende opvoedingsadviezen waar u wellicht wat aan kan hebben, namelijk:[/vc_column_text][dt_vc_list]

  • Positiviteit
    Het is belangrijk om elke dag positieve dingen te zeggen tegen je kind. Kinderen vinden het fijn als je positieve emoties uitspreekt. Voorbeelden zijn: ”Je bent speciaal”, ”Je kan het”, ”Je maakt me gelukkig” en zo zijn er nog meer voorbeelden te noemen.
  • Het prijzen
    Complimenteer je kind zonder dat daar iets negatiefs aanhangt. Als voorbeeld: Je kamer is goed opgeruimd, maar waarom is het niet altijd zo? Dit geeft kinderen een voldaan gevoel en zullen ze het dus vaker doen.
  • Beloningen geven
    Op het moment dat je iets wilt bereiken met je kind of dat je kind dat zelf bereikt kan je een beloning in het vooruitzicht stellen. Wees wel consequent en als je kind het niet behaalt, het ook niet geven. Ga ook niet bij alles een beloning geven, dan zal het kind niks meer doen voor niks.
  • Straffen
    Doe dit wel zinvol en niet voor kleine dingen, wees ook hier weer consequent in en ga niet de ene keer wel wat toe laten en de andere keer niet.
  • Grenzen aangeven
    Wees duidelijk naar je kind toe wanneer de grens bereikt is en wanneer hij/zij er over is gegaan. Dit geeft het kind houvast en zelfvertrouwen, duidelijkheid en grenzen aangeven is goed voor het kind.

[/dt_vc_list][/vc_column][vc_column width=”1/2″][ultimate_heading main_heading=”Stijlen van opvoeden”][/ultimate_heading][vc_column_text]Er zijn verschillende soorten stijlen van opvoeding, hier ga ik de 4 grootste soorten voor je beschrijven:[/vc_column_text][dt_vc_list]

  • Autoratief
    Bij deze stijl is de opvoeder veeleisen en responsief. Gevoelens worden gerespecteerd en bij problemen wordt er hulp geboden zonder dat het kind daar afhankelijk van hoeft te zijn. Ouders stellen regels en geven uitleg bij deze regel. Naar mate de tijd vordert mag het kind meer vrijheid en eigen beslissingen maken.
  • Autoritair
    Ouders zijn strikt in de regels en hebben hoge eisen en verwachtingen van het kind. Wanneer het kind wat vraagt over een regel is het veelkomende antwoord: ”omdat ik het zeg” of ”Ik ben de baas”
  • Permissieve
    Staat recht tegenover de stijl, autoritair. Deze ouders hebben vaak lage verwachtingen en eisen niet veel van het kind. Deze kinderen kunnen dan vaak veel hun eigen gang gaan en leven dan hun eigen weg. Deze kinderen zijn ook soms meer impulsief, krijgen weinig tot geen straf en leren door zelf tegen vervelende situaties aan te lopen.
  • Verwaarlozing
    De ouders kijkt nauwelijks om naar het kind en houdt geen rekening met de emoties, gevoelens en gedachtes van het kind. Vaak wordt er alleen voorzien van de primaire behoeftes van het kind, zoals eten en drinken.

[/dt_vc_list][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][ultimate_carousel][dt_fancy_image image_id=”15192″][dt_fancy_image image_id=”15191″][dt_fancy_image image_id=”15190″][dt_fancy_image image_id=”15189″][dt_fancy_image image_id=”15188″][dt_fancy_image image_id=”15187″][/ultimate_carousel][/vc_column][/vc_row]